Puheterapia

Puheterapia on tavoitteellista toimintaa. Puheterapeutti on Valviran laillistama ammattihenkilö, joka on puheen, kielen, kommunikaation, äänen ja nielemisen erityisasiantuntija.

Puheterapian tavoitteina ovat kuntoutujan mahdollisimman toimiva kommunikaatiokyky ja toimintakyky sosiaalisessa ympäristössä. Tavoitteena voi olla myös nielemisvaikeuden kuntoutuminen. Kokonaisvaltaiset, yksilölliset tavoitteet laaditaan yhdessä kuntoutujan ja hänen läheistensä kanssa. Puheterapeutti tekee moniammatillista yhteistyötä kuntoutujan lähiympäristön kanssa.

Yksilöterapia toteutuu kuntoutujan oman puheterapeutin vastaanotolla, asiakkaan kotona, päiväkodissa tai koulussa lähettävän tahon laatiman kuntoutussuunnitelman mukaisesti. Ryhmäterapia toteutetaan puheterapeutin vastaanotolla.

Käytetyt menetelmät ja välineet ovat ajanmukaisia ja ne valitaan aina yksilöllisesti.

Jakson päättyessä laaditaan kirjallinen lausunto jatkosuosituksineen.

Puheterapia-asiakkaat ovat joko HUS:in tai Kelan sopimusasiakkaita, tai saavat terveydenhuollon maksusitoumuksen. Puheterapia voi olla myös vakuutusyhtiön korvaamaa tai omakustanteista.

Aikuisneurologinen puheterapia

Aikuisneurologinen puheterapia

Aikuisneurologisen puheterapian tarkoituksena on tutkia, poistaa, lieventää ja ehkäistä kielellis-kognitiivisia vaikeuksia, vuorovaikutushäiriöitä, puhemotorisia vaikeuksia, äänihäiriötä sekä syömis- ja nielemishäiriötä.

Puheterapiaa tarvitsevalla kuntoutujalla voi olla taustalla mm. aivoverenkiertohäiriö (AVH), traumaattinen aivovaurio (aivovamma) tai etenevä neurologinen sairaus (ALS, MS, Parkinsonintauti) tai puheen sujuvuuden häiriö.

Puheterapian sisältönä voivat olla myös neuvonta, logopediset tutkimukset, kommunikaation apuvälinearviot, lähiympäristön ohjaus ja tarvittavat suositukset. Osa puheterapiaa voi olla myös läheisten tai lähiympäristön ohjaus.

Lasten puheterapia

Lasten puheterapia

Lasten puheterapiassa puheterapeutti arvioi ja kuntouttaa lapsia, joilla on puheen, kielen ja kommunikoinnin vaikeuksia. Puheterapiassa vahvistetaan lapsen puheen- ja kielenkehityksen taitoja ja ennaltaehkäistään oppimisvaikeuksia.

Puheterapiaa toteutetaan leikin, pelien ja tehtävien keinoin. Puheterapeutti ohjaa vanhempia havainnoimaan lapsensa kommunikaatiota ja tukemaan sen kehitystä. Puheterapeutti ohjaa myös muuta lähiympäristöä (esim. päiväkodin, koulun henkilökunta) lapsen kommunikoinnin tukemisessa.


Lapsella voi ilmetä vaikeutta

  • kontaktissa ja vuorovaikutuksessa

  • puheen ymmärtämisessä

  • sananlöytämisessä ja nimeämisessä

  • ilmaisussa ja kerronnassa

  • puhemotoriikassa

  • nielemisessä ja syömisen toiminnoissa

  • puheäänen tuotossa.

  • lukemisen valmiuksissa, lukemisessa ja kirjoittamisessa.

Ryhmämuotoinen kuntoutus on tavoitelähtöistä kuntoutusta, joka toteutetaan pienryhmässä. Vastaanotolla toteutetaan erilaisia kuntoutusryhmiä erityisalakohtaisesti tai moniammatillisesti monimuotoryhmänä.

Ryhmäjakson ja tapaamisten kesto määritellään ryhmäkohtaisesti vaihdellen 15-20 kertaa 60-90 min kerrallaan. Pienryhmässä on mahdollista saada henkilökohtaista ohjausta ja avustusta.

Ryhmämuotoinen kuntoutus henkilöille, joilla on afasia

Ryhmässä harjoitetaan keskustelutaitoja ja uusien toimintamallien ja kompensaatiokeinojen hyödyntämistä vaihtuvissa sosiaalisissa tilanteissa. Ryhmämuotoinen kuntoutus voi toteutua yksilöterapian rinnalla tai sen päätyttyä. Pienryhmässä on mahdollista saada henkilökohtausta ohjausta ja apua.

Ryhmämuotoinen kuntoutus henkilöille, joilla on dysartria

Ryhmä on suunnattu henkilöille, joille aiheutuu dysartriaoireista haittaa arkikommunikaatiosta selviytymiseen. Ryhmässä voi olla myös vaihtoehtoisia kommunikaatiokeonoja käyttäviä henkilöitä.

Lisätietoja ryhmäkuntoutuksesta puheterapeuteilta.

Ryhmän puheterapia

Neurotiimin puheterapeutit:

Neurotiimi Terhi Siirilä
Neurotiimi Paula Heikkinen

Terhi
Siirilä

Lasten ja kouluikäisten vuorovaikutuksen, puheen ja kielellisten häiriöiden sekä lukihäiriöiden ja kuntoutus

paula
heikkinen

Aikuisneurologisten puheen-, kielen- ja kommunikaation sekä nielemishäiriöiden kuntoutus

Neurotiimi Elina Uusi-Hakala
Neurotiimi Anna Noutere

PEPPI
HAAPALA

Puheterapeutti, FM

Anna
Noutere

Yksilö- ja ryhmämuotoista puheterapiaa

Elina
Uusi-Hakala

Puheterapeutti, FM